Airconditioning systemen

Airco Dordrecht

 

Men is het er algemeen over eens dat airconditioners de meest kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier zijn om een dagelijkse temperatuur op een comfortabel niveau te houden. De meeste moderne airconditioners zijn digitale thermostaten die kunnen worden geprogrammeerd en op 24-uursbasis kunnen worden gestart en ingesteld. Afgezien van deze kenmerken zijn er nog enkele andere interessante technische details die nuttig zijn voor airconditioningsystemen. Het zijn automatische luchtbehandelingskasten die zonder menselijke tussenkomst een perfecte kamertemperatuur kunnen handhaven. De systemen voor de distributie van de verwarmings- en koelingslucht zijn ontworpen volgens de hoogste standaard en veiligheidsnormen. De moderne airconditioning- en verwarmingssystemen zijn milieuvriendelijk, waardoor vervuiling wordt tegengegaan en hulpbronnen worden gespaard.

Het meest doeltreffende onderdeel van een airconditioningsysteem dat is opgebouwd uit meerdere reeksen parallel geschakelde units is het warmtepompsysteem. Dit systeem maakt gebruik van een reeks warmtestralers en ventilatoren om de lucht te laten circuleren. Het systeem bestaat meestal uit twee sub componenten, een zogenaamde warmtepomp (een apparaat dat warmte van de ene plaats naar de andere overbrengt) en een verdeeleenheid die is aangesloten op de airconditioningseenheid. De warmtepomp werkt als de katalysator van de airconditioner. Hij produceert eigenlijk geen warmte, maar verwerkt die voor het koeldoel. Het volledige warmtepompsysteem kan normaal op elektriciteit werken, maar moderne warmtepompsystemen zijn uitgerust met zeer geavanceerde verwarmings- en koelingsregelaars voor een maximale efficiëntie. Het systeem is zo ontworpen dat het automatisch in- en uitschakelt.

Het hele proces van airconditioning (koeling) is een mechanisch proces, maar de basisprincipes lijken sterk op het proces van de productie van warm water zonder gebruik te maken van boilers. De koelmiddelen die het systeem vullen, verdampen langzaam en produceren waterdamp van lage temperatuur. De /2 warmtewisselaar en de ventilator van het systeem helpen bij deze verdampingsprocessen. Tijdens dit proces daalt de koeldruk en ontstaat er een lagedrukgebied waar de waterdamp met lage temperatuur kan condenseren. Dit proces wordt ook verdamping genoemd. Het gecondenseerde water wordt vervolgens in de lucht gecondenseerd, waardoor de luchttemperatuur afkoelt. Het proces lijkt sterk op dat van de verdamping voordat de stoom condenseert in een stoomketel, wanneer de temperatuur van de waterdamp condenseert boven het gebied van het lagedruk dampcondensaat. De temperatuur van de gecondenseerde waterdamp wordt aangepast door de luchtfilters te variëren.

De koelcyclus wordt uitgevoerd door het koelmiddel te verwarmen en zodra de temperatuur van het lagedrukgebied begint, schakelt het apparaat gedurende ongeveer 3 tot 4 minuten aan en uit om de optimale temperatuur te bereiken die in de fabriek is ingesteld. Zodra de temperatuur geleidelijk aan kouder wordt, begint het apparaat opnieuw met het koelproces. De temperatuur zal geleidelijk oplopen wanneer de airconditioning de door de gebruiker ingestelde temperatuur bereikt. Een gebruiker kan er ook voor kiezen om de temperatuur van de airconditioner nauwkeuriger te regelen met een TRV via een microprocessor. Het is belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte die nodig is om de optimale temperatuur te verwarmen om de efficiëntietekens van de thermostaat te bereiken. Via een thermostaat kan men gemakkelijk de airconditioningtemperatuur van een specifieke zone of kamer kiezen. Door middel van een thermostaat is het mogelijk om het warmteverlies te verminderen en kan de vraag naar koeling voor een groot aantal units efficiënt worden uitgevoerd.