Hoe kies je de beste tomatenplanten?

Bodemadvies

 

We zijn blij dat we u wat bodemadviezen voor het tuinieren met tomaten kunnen geven – veel daarvan is gezond verstand en gemakkelijk uit te voeren – vooral voor de beginnende tuinier. We helpen u met de basisvoorbereiding van de grond, het voeden van de grond en het bestrijden van ongedierte; en dan gaan we verder met de leuke dingen: het kiezen van de beste tomatenplanten voor uw specifieke gebied, tips om uw grond te verbeteren en meststoffen om de best mogelijke tomatenoogst te krijgen.

De beste tomaten voor uw streek kiezen

Het is waar dat iedere tomatentuinder een andere reden heeft om tomaten te telen. Sommigen telen ze puur voor het plezier, terwijl anderen ze telen om geld te besparen en ze goed te kunnen eten (zoals wij). En dan zijn er nog mensen die ze telen om hun buren dwars te zitten – ofwel vanwege de kwaliteit van het fruit (Shock-The-System) of het gemak van het planten (Easily Ever After). Om tomaten te telen waarvan zowel u als uw buren zullen genieten, overweeg dan het volgende:

* Kies een plek met veel zonlicht

* Een bron van water in de buurt

* Enige vorm van dekking indien mogelijk

* Je hebt een tuinschoffel nodig

* Wat kunstmest (als u uw eigen mest niet wilt maken)

* Ruime, goed drainerende grond-meststof

* Een troffel om te graven

* Een schop

Uiteraard is deze basislijst niet uitgebreid – het is alleen maar om u een paar idee├źn te geven. Zodra u een locatie hebt gekozen, moet u de grond voorbereiden voor het planten. Een goede voorbereiding van de grond is essentieel voor een succesvolle tuin. Het kan nodig zijn om een voet diep te graven, de grond los te maken en er wat compost in te doen om de grond te verrijken en te voorzien van mest die voedingsstoffen bevat. Meestal is het beter om gewoon met de hand te trekken als dat nodig is – u wilt de schop niet nat maken! Het kiezen van een meststof is een persoonlijke keuze, afhankelijk van het soort grond dat je hebt voorbereid. Organisch geeft de voorkeur aan het gebruik van compost en mest – dus misschien is dat wat je zult verbouwen.

De tomaat is sappig en heerlijk van de tros geplukt. Het feit dat het een zomergewas is, betekent dat er altijd spanning is om te wachten tot die eerste rode vrucht wordt geoogst. Het kiezen van een locatie is slechts het begin van uw reis. Nadat je de voorbereidingen hebt getroffen, wil je serieus gaan nadenken over snoeien, wieden en ongediertebestrijding. Het snoeien is een zeer belangrijk onderdeel van het gezond houden van je planten. Onkruid wordt op afstand gehouden met behulp van een schoffel en de beste onkruidbestrijding wordt bereikt met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Wekelijks bezoek van een achterwachtsluiper helpt bij het bestrijden van ongedierte nadat de planten volgroeid zijn. Dit zijn onder andere lieveheersbeestjes, vogels, kikkers en zelfs de vrachtwagen naar Mini-Op de een of andere manier zijn ze in staat om de plagen te bestrijden zonder al te veel lijden op de planten. Het resultaat daarvan is dat er geen ongedierte te bespeuren valt, of het nu klein of groot is.

Lees meer

Bodemverontreiniging

Bodemonderzoek